Úvod » DELIKATESY » LANÝŽOVÉ PRODUKTY » risotto Carnaroli s černým letním lanýžem 350g od Giuliano Tartufi
Směs Carnaroli rýže s letním lanýžem od Giuliana Tartufiho pro přípravu toho nejbáječnějšího italského lanýžového risotta (rizoto).
Tato lahodná pochoutka je navržena tak, aby uspokojila nejnáročnější jazýčky a milovníky vysoce kvalitní kuchyně. Rýže Carnaroli je známá svou schopností absorbovat chutě a svou ideální strukturou, takže je ideální pro rafinovaná jídla. Tato rýže, obohacená o letní lanýž (Tuber aestivum Vitt.), nabízí jedinečný chuťový zážitek. Ideální pro elegantní večeři nebo speciální příležitost. Tuber aestivum Vitt., také známý jako letní černý lanýž, má velmi jemnou chuť, ale při konzumaci po krátké době vaření na mírném ohni uvolňuje své typické organoleptické vlastnosti.
Balení: 350g (3-4 porce)
Složení: rýže Carnaroli 98%, sušený černý letní lanýž (Tuber aestivum Vitt.) 1%, aroma
Skladování: skladujte na chladném suchém a tmavém místě.
.
Návod na přípravu:
1/ Přiveďte k varu 600 ml osolené vody
2/ Přidejte rýži a vařte asi 20 minut za mírného varu.
3/ Po uvaření vmíchejte nastrouhaný parmazán a kousek másla a jemně promíchejte, dokud nebude krémová.
.
Pokud chcete připravit rizoto ještě dokonalejší, budete navíc potřebovat 1 šalotku, máslo, 100ml bílého vína a 500-750ml horkého zeleninového vývaru.
Postup:
1/ na másle lehce orestujte nadrobno nakrájenou šalotku
2/ přidejte rýži a společně krátce orestujte
3/ přilijte 100ml bílého vína, přiveďte k varu a při střední teplotě míchejte cca 1-2 minuty
4/ zalijte horkým zeleninovým vývarem, aby byla rýže ponořena a při střední teplotě vařte za občasného míchání a podlévání
5/ když je dosaženo požadované konzistence (rýže je all dente a rizoto je lehce krémové), přidejte další máslo a nastrouhaný parmezán
6/ nechte přikryté 3 minuty odležet a podávejte
.
HLAVNÍ ZÁSADY POUŽITÍ LANÝŽŮ V KUCHYNI
* pro tepelnou úpravu jsou vhodné pouze černé lanýže
* před použitím vyndejte lanýže včas z lednice, aby získaly pokojovou teplotu a předvedly se v plné aromatické síle
* lanýže neloupejte, drahocenné celé lanýže pouze opatrně zbavte nečistot
* nemíchejte lanýže s výraznými sýry
* používejte společně s kvalitími potravinami (surovinami)
.
O LANÝŽÍCH, DIAMANTECH V KUCHYNI:
Po několik tisíciletí jsou lanýže považovány za tu nejvytříbenější labužnickou specialitu. Ani dnes neztratily nic ze své ryzosti a originality, ba právě naopak. Ty nejlepší kousky rostou pouze v přírodě bez lidského přičinění. Proto i nadále zůstane lesk této "nejdražší houby světa" vzácnou a lahodnou ozdobou každé sváteční tabule.
Lanýž (latinsky tuber = houba) je velmi vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů. Ač svým tvarem lanýž mnohdy připomíná hrbolatý brambor, o to více skrývá pokladů ve svém chuťově zcela ojedinělém a co do účinků nesrovnatelném jádru. Jakmile se pak vašich smyslů dotkne poprvé jeho vůně, zaručeně mu neodoláte!
Dle tradiční čínské medicíny lanýže nasávají tu nejryzejší esenci z kořenů stromů, tedy koncentrují v sobě tu nejčistší energii. Tato životadárná esence vyživuje a posiluje energii ledvin, jež odpovídá za délku a kvalitu života a působí i jako mocné afrodiziakum.