Úvod » DELIKATESY » LANÝŽOVÉ PRODUKTY » risotto Carnaroli s černým letním lanýžem 250g od Gli Aironi
Risotto al Tartufo gli Aironi v sobě spojuje kvalitu nejlepší rýže Carnaroli s vytříbenou chutí letních lanýžů: ideální k tomu, abyste během pár minut přinesli na stůl lahodný pokrm šéfkuchaře! Nejedná se o předvařené rizoto, rýže byla navlhčena zeleninovým vývarem a poté prošla procesem lyofilizace, který umožňuje uvolnit výjimečné aroma a chuť při krátkém vaření. Risotti gli Aironi představuje kvalitní odpověď na potřeby těch, kteří si chtějí vychutnat chuť dobrého rizota rychlým a snadným způsobem.
Rýže Carnaroli je známá svou schopností absorbovat chutě a svou ideální strukturou, takže je ideální pro rafinovaná jídla. Tato rýže, obohacená o letní lanýž (Tuber aestivum Vitt.), nabízí jedinečný chuťový zážitek. Ideální pro elegantní večeři nebo speciální příležitost. Tuber aestivum Vitt., také známý jako letní černý lanýž, má velmi jemnou chuť, ale při konzumaci po krátké době vaření na mírném ohni uvolňuje své typické organoleptické vlastnosti.
Balení: 250g (3 porce)
Složení: rýže Carnaroli 94%, zeleninový vývar (sůl, bramborový škrob, maltodextrin, kvasnicový extrakt, mrkvový a cibulový extrakt, slunečnicový olej, bylinné extrakty (bazalka, petržel, rozmarýn)), cibule, drcený sušený černý letní lanýž (Tuber aestivum Vitt.) 0,3%, česnek, přírodní aroma, sůl
Skladování: skladujte na chladném suchém a tmavém místě.
.
Návod na přípravu:
1/ směs restujte cca 1 minutu na pánvi s rozehřátým máslem nebo olivovým olejem
2/ zalijte 200ml vody nebo bílého vína a nechte odpařit
3/ postupně podlévejte horkou vodou a na mírném ohni vařte cca 15 minut. Risotto by mělo být lehce krémové a all dente.
4/ přidejte kousek másla (dasáhnete větší krémovosti), nastrouhaný parmezán (ideálně, ale nemusí být) a nechte přikryté odstát cca 3 minuty
.
HLAVNÍ ZÁSADY POUŽITÍ LANÝŽŮ V KUCHYNI
* pro tepelnou úpravu jsou vhodné pouze černé lanýže
* před použitím vyndejte lanýže včas z lednice, aby získaly pokojovou teplotu a předvedly se v plné aromatické síle
* lanýže neloupejte, drahocenné celé lanýže pouze opatrně zbavte nečistot
* nemíchejte lanýže s výraznými sýry
* používejte společně s kvalitími potravinami (surovinami)
.
O LANÝŽÍCH, DIAMANTECH V KUCHYNI:
Po několik tisíciletí jsou lanýže považovány za tu nejvytříbenější labužnickou specialitu. Ani dnes neztratily nic ze své ryzosti a originality, ba právě naopak. Ty nejlepší kousky rostou pouze v přírodě bez lidského přičinění. Proto i nadále zůstane lesk této "nejdražší houby světa" vzácnou a lahodnou ozdobou každé sváteční tabule.
Lanýž (latinsky tuber = houba) je velmi vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů. Ač svým tvarem lanýž mnohdy připomíná hrbolatý brambor, o to více skrývá pokladů ve svém chuťově zcela ojedinělém a co do účinků nesrovnatelném jádru. Jakmile se pak vašich smyslů dotkne poprvé jeho vůně, zaručeně mu neodoláte!
Dle tradiční čínské medicíny lanýže nasávají tu nejryzejší esenci z kořenů stromů, tedy koncentrují v sobě tu nejčistší energii. Tato životadárná esence vyživuje a posiluje energii ledvin, jež odpovídá za délku a kvalitu života a působí i jako mocné afrodiziakum.